MÉHÉSZET

MÉHÉSZETÜdvözöljük weboldalunkon!

A méhek tartási és tenyésztési körülményei egyediek. A méhcsalád összetétele a következő:


  • egyetlen méhanya (méhkirálynő): átlagosan 3-4 évet él, a méhcsalád motorja,
  • dolgozóméhek: számuk elérheti a 50-60 ezret, gyűjtögetnek és elvégzik a porzást,
  • herék: számuk változó, 100 és 3000 között ingadozik.

Az anya és a dolgozóméh nőstény, a here hím. Az anya teljesen kifejlődött nőstény, míg a dolgozóméh ivartalan nősténynek tekinthető. A méhcsalád fejlődése ciklikus, ezzel együtt a méhészkedés is szezonális. A tömeges méhcsaládfejlődés a tavaszi hónapokra (március-június) jellemző, a legaktívabb időszak a május, az akácvirágzás ideje. Ekkor a jó kondícióban lévő anya napi 800-1000 petét is képes lerakni.

    A munkásméh élettartama főhordás esetén 4-7 hét. A kikelést követően a munkamegosztásuk nagyon precíz és megtervezett. A fiatal dolgozóméh viaszsejteket takarít, idős álcát etet, majd méhpempővel fiatal álcát etet, viaszt termel, mézet érlel, kaptárt őriz, virágport és nektárt, élete legvégén pedig vizet és propoliszt gyűjt.

    A here 3-5 hónapig él. A telelésre készülve a dolgozóméhek kiüldözik a heréket a kaptárból. Az éves ciklus végén, a téli telelés során a herékre már nincs szükség, mivel sok mézet fogyasztanak, ez pedig veszélyezteti a telelést.

    A méhek a tévhittel szemben nem alszanak téli álmot, hanem fürtalakzatban hőtermelő "izommunkát" végeznek. Az izommunkához szükséges táplálékot a méhész biztosítja répacukor etetésével.

    A méhek már júliusban a telelésre készülnek. A királynő egyre kevesebb petét rak le. A méhészek is ekkor kezdik a répacukor-etetést. A tél átvészeléséhez a méhcsaládnak 15-20 kg élelemre van szüksége.


    A méhek fő betegsége, ami napjainkban a legnagyobb kártételt okozza, a varroa atka. A védekezésnek több hatásos módja van: kemikáliák, füstölőszerek, illóolajok, szerves savak.

    A méhcsaládok elégetésével járó komoly betegség - amit sajnos gyógyítani nem lehet - a nyúlós költésrothadás, melynek fellépése esetén hatósági megsemmisítés történik. A szintén nagyobb károkat okozó betegség, melynek előfordulása egyre gyakoribb, a költésmeszesedés. Nehéz ellene védekezni, mivel a gyógyszer nem mindig hatásos. Inkább a tartási és a tenyésztési technológia javításával lehet ellene védekezni: fontos a kaptárfenék sűrű tisztítása, kiszárítása és pihentetése; ezáltal csökkenthető a gombaspórák előfordulásának esélye.

    A tudatos méhszelektálással jó takarítóhajlamú, erős családok tenyészthetők.

    A telelés után gyakori betegség az antibiotikummal kezelhető noséma. Kiváltó oka lehet a kései telelési élelem beetetése, a hosszú tél, a legyengült méhcsalád, az öreg telelő méhek, a kései tisztuló kirepülés vagy a nyugtalan telelés.


 
Gyermeksarok
Állatvilág
Kézműves sarok
Hobbi» Méhészet»
A méhek beteleltetése
Szerző: Sulyok József   Létrehozva: 2008. október 13.   Megtekintve: 3058   

A gyakorló méhészek, szakemberek között évtizedes vita folyik, a méhek beteleléséről. Milyen mézet hagyjunk, s mennyit a kaptárban, szabad-e cukorszirupot adni októberben, vagy már csak cukorlepényt? Mivel, s hogyan szűkítsük, takarjuk, védjük méheinket, hogy oldjuk meg a szellőztetést, hogy csökkentsük a téli vesztességet?
Mert elkerülni sajnos azt nem lehet. Álljon erre példaként Fabula Zoltán 1959-ben „Méhészkönyv”- ében leírt idézete.
„Téli vesztességeinket külföldi adatok és hazai tapasztalatok alapján 10-20 százalékra tehetjük. Erős teleken (mint az1928-29. , vagy legutóbb az 1955-56. évi) ennél sokkal több méhcsalád pusztult el. Ha a téli vesztesség 10 százalék, akkor 500.000 családra becsült állományunkból 50.000 méhcsalád pusztul el.

 

Egy méhcsaládot 300 Ft-ra értékelve (a lépek, kaptár marad), ez 15 millió forint vesztességet jelent népgazdaságunknak. Az elpusztult állomány 8 kg átlaggal 40 vagon mézet termelne, aminek értéke több mint 7 millió forint. Ennek többszörösére tehető a szaporulatban és a méhek megporzó munkájában kieső haszon. Már ez a néhány szám is elég annak szemléltetésére, milyen kár származik a méhészet téli vesztességeiből az egyénre és a közre egyaránt, pedig az elpusztult családok értéke, illetve az emiatt elmaradt méztermelés korántsem fejezi ki teljes egészében a téli vesztességet. Ennél sokkal nagyobb a télen legyengült családok hozamkiesésében mutatkozó kár.”

 

A fentiek alapján közel 50 év távlatából csak a napi árakat kell beszorozni. Horribilis árakat, értékeket kapunk. Szakmai vita úgy tűnik, csak azon lehet, hogy ki, s milyen módszerre esküszik arra, hogy hogyan rendezzük a telelő fészket. Lehetőleg nem közvetlenül a kijáró mellet, de annak közelében, hogy friss levegőt kapjanak a méhek és hogy a keletkező vízpára, széndioxid eltávozhasson. Ezért ne kereszthuzatos rést hagyjunk a takarón, hanem a homlokfal mentén pár cm-es nyílást. A kijárót szűkíteni kell, az egérrácsot sürgősen fel kell szerelni, mert ha nem tesszük, akkor a legrosszabb esetben tavasszal nem az élő méhcsaládot, hanem egy sajátos fészekben kis egereket találhatunk.

 

Ha télre, tavaszra elegendő mennyiségű, minőségű élelem van - családnagyságtól függően 20 kg körüli bespájzolt méz szükséges - akkor gondoskodni kell a megfelelő takarásról, hő-védelemről, nyugalomról, hogy az élelem még hosszabb tél esetén is kitartson. E témakörben is nagy vita van a méhészek között. Szabad-e tisztán napraforgó mézre telelni, vagy ki kell pergetni, elég, ha csak cukorszirupot etetünk.

 

Mit lehet csinálni a szinte azonnal bekristályosodó, sötétbarna színű, sajátos zamatú édes-harmat mézzel, ami legtöbb esetben pergetéskor benn marad a keretben. Egy dologgal viszont minden méhész egyetért. Édes-harmaton teleltetni a méheket nem szabad, biztos pusztulásukat jelenti. A család jó betelelésén sok múlik. Meghatározza a jövendő család erősségét, gyűjtő, mézelőképességét, fejlődését.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 23
Heti: 50
Havi: 241
Össz.: 76 812

Látogatottság növelés
Oldal: MEHESZETROL
MÉHÉSZET - © 2008 - 2018 - ferencmeheszet.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: tejpor a meheknek - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »