Mézekről
A méz baktériumölő hatású. Segít a nehezen gyógyuló sebek gyógyításában. Az ókori egyiptomiak is használták, sebeik gyógyítására. Magas cukortartalma hátráltatja a baktérium fejlődését. Elég napi 2-3 kanállal esténként. Nem hizlal, mert nem alakul át a szervezetben zsírrá. Ugyanis a gyümölcscukor a májban glikogénné alakul, a szőlőcukrot az izmok elégetik, a tejcukrot pedig a bél mikroorgazmusai hasznosítják. Gátolja a fogszuvasodást. Esténként, lefekvés előtt ajánlott, mert akkor érvényesül a legjobban. A legfontosabb faktorok, melyek a mézet antimikrobiális hatásúvá teszik:
- Magas ozmotikus nyomás, alacsony vízaktivitás
- Alacsony pH, savas közeg
- Glükóz-oxidáz rendszer
- Alacsony fehérje tartalom
- Magas szén-nitrogén arány
- Alacsony redox-potenciál, a redukáló cukrok nagy mennyiségének következtében
- A nagy viszkozitás akadályozza a konvekciós áramlást és limitálja az oldható oxigén mennyiségét
- Kémiai ágensek
- Pinocembrin tartalom
- Lizozim
- Terpének
- Benzil alkohol
- Illékony anyagok (a méh enzimrendszerével átalakított növényi anyagok)
Antioxidánsok
Általában a magasabb víztartalommal bíró, sötétebb színű mézek erősebb antioxidáns jelleget mutatnak. A mézből ezidáig az alábbi antioxidánsokat mutatták ki: pinocembrin, pinobanksin, krizin, galagin. A pinocembrin az egyetlen, ami nagyobb mennyiségben kimutatható a mézből. Aszkorbinsav (C vitamin), kataláz enzim és szelén szintén jelen van a mézben.
Összetevők
Összetevők |
Egy teáskanál mennyiségben (21 g) |
Átlagosan 100 g-ban |
Víz: |
3,6 g |
17,1 g |
Összes szénhidrát: |
17,3 g |
82,5 g |
Fruktóz: |
8,1 g |
38,5 g |
Glükóz: |
6,5 g |
31 g |
Maltóz: |
1,5 g |
7,2 g |
Szacharóz: |
0,3 g |
1,5 g |
Zsírok (telített és telítetlen) |
- |
- |
Koleszterol |
- |
- |
Rost |
- |
- |
Fehérje |
0,15 g |
0,7 g |
|
|
|
Összes kalória: |
64 KCal |
304 KCal |
Vitaminok |
Thiamin (B1 vitamin) |
<0,002 mg |
<0,01 mg |
Ribofalvin (B2 vitamin) |
<0,06 mg |
<0,3 mg |
Niacin (B3 vitamin) |
<0,06 mg |
<0,3 mg |
Biotin (H vitamin) |
- |
- |
Pantoténsav (B5 vitamin) <0,05 mg |
<0,25 mg |
|
Piridoxin (B6 vitamin) |
<0,005 mg |
<0,002 mg |
Fólsav (M vitamin) |
<0,002 mg |
<0,01 mg |
B12 vitamin |
- |
- |
C vitamin |
0,25 mg |
1 mg |
A vitamin |
- |
- |
D vitamin |
- |
- |
E vitamin |
- |
- |
Ásványi sók |
|
|
Kalcium |
1 mg |
4,8 mg |
Vas |
0,05 mg |
0,25 g |
Cink |
0,03 mg |
0,15 mg |
Kálium |
11 mg |
50 mg |
Foszfor |
1 mg |
5 mg |
Magnézium |
0,4 mg |
2 mg |
Szelén |
Weblap látogatottság számláló:
Mai: 7
Tegnapi: 23
Heti: 30
Havi: 460
Össz.: 159 754
Látogatottság növelés
| |